ment_groepmensen

Iedereen is gelijk

Al het zout is één pot nat

Zout is een alledaags onderwerp in ons leven. Niet alleen ons eten maar ook ons taalgebruik is ervan doordrenkt. Zout zien we dan ook regelmatig in onze spreekwoorden terugkomen.
Zo wordt zout in wonden gesmeerd, nemen we iets met een korreltje zout, is het zout de pap niet waard en zeggen we ongezouten de waarheid. Er is kennelijk veel te doen over zout. Tijd voor een nader onderzoek.
In Europa werd vroeger zout gebruikt om ons eten, zoals haring, langer houdbaar te maken en in Azië werd
met zout betaald.
Volgens het Voedingscentrum krijgen 80% van de Nederlanders te veel zout binnen. Het spreekwoord “Heb je ooit zo zout gegeten” is dus op waarheid.
De Nierstichting is ook ongezouten duidelijk: “Na heftig zweten hoef je geen extra zout te eten en er bestaat geen gezond zout”.
Een bezoek aan de supermarkt maakt de verwarring alleen maar groter. Zo zijn er naast keukenzout en strooizout nogal wat speciaal zouten die elk weer hun eigen kwaliteit en vooral prijs hebben.
Het Fleur de Sel (zoutbloem), ook bekend onder de naam Keltisch Zeezout, heeft een fijne kristalstructuur.
Dit Franse zout krijgt door een bacterie zijn lichte viooltjesgeur en heeft daaraan zijn bloemennaam te danken.
Ook is er het bekende Himalaya zout dat in Pakistan wordt gewonnen. De naam Himalaya komt van het woord Haliet wat steen betekent en heeft dus weinig met de Himalaya te maken. Dit zout is lichtroze van kleur, rijk aan mineralen en zou daarom extra gezond zijn. De waarheid is dat de kleur veroorzaakt wordt door geoxi-
deerd ijzer, roest dus.
Het zwarte Kala Namak (letterlijk zwart zout) komt uit India. Dit vulkanische steenzout wordt vreemd genoeg ook wel in de kleuren donkerbruin/ roze verkocht. Zijn eiergeur dankt hij aan verhitting waardoor de chemische samenstelling verandert. Kala Namak wordt vanwege zijn geur graag door veganisten in eiersalades gebruikt.
Daarnaast wordt zout regelmatig opgepimpt met kruiden waardoor het in één keer nog gezonder maar vooral duurder wordt.
Ondanks al deze verschillen komt al het zout uit de zee, rechtstreeks of door lang verdwenen zeeën die uitgedroogd zijn. Al het zout is dus zeezout.
Bij mensen is dit net zo. We hebben allemaal gemeenschappelijke voorvaderen. Iedereen is dan ook ondanks godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras of geslacht gelijk, net als zout.

 

disclaimer & privacystatement • © 2012 • created by studiomedes.nl • alle rechten voorbehouden