gedraaid doel halen

Het is niet altijd wat het lijkt

Black Linguine

Ik voelde me weer gezegend doordat ik op vakantie weer eens lekker uit eten mocht. Gastvrij onthaald door een buona sera van de Italiaanse gastheer kreeg ik de menukaart. Om me goed voor te bereiden had ik natuurlijk al links en rechts naar de borden van de gasten om me heen gekeken. Met name de kreeft van een dame links van mij leek me een zeer aantrekkelijke optie. Dat was al jaren geleden. Wel een hoop gekraak en vieze handen van het breken en slachten maar door zijn smaak een exclusiviteit, een ware traktatie.
De Engelse menukaart bestuderend kwam ik hem inderdaad tegen, black linguine ( lien- kwienie). Omdat het woord linguine erg leek op het Nederlandse langoesten (kreeftachtige) en de prijs erg meeviel was voor een Groninger de keuze snel gemaakt. Vol zelfvertrouwen, alsof ik wekelijks kreeft eet, bestelde ik black linguine. Eindelijk weer eens wat anders dan de traditionele pizza. Leuk om iets speciaals te proberen.
Na een tijdje kwam de ober met de bestelling.
Mijn ogen vielen zo een beetje uit de kassen. Ik had een bord met zwarte derrie gekregen die was opgevrolijkt met wat groene blaadjes. “Gatver… ik ga toch geen zwarte wormen vreten. Wat een smerige troep. Ik had toch kreeft besteld”? Om me niet te laten kennen gaf ik natuurlijk geen kick en liet de ober niets merken. Ondertussen waren mijn hersenen zich al aan het voorbereiden op een portie feedback, wat in dit geval een nette bewoording is voor felle kritiek. Dit zou ik niet op me laten zitten, hier ga ik toch zeker niet voor betalen maar tegelijkertijd kwam er ook een lichte twijfel. Had ik wel het goede besteld?
Aarzelend, met een sterke tegenzin maar ook omdat mijn ouders me hadden geleerd om eerst te proeven voordat ik een: “Lust ik niet” oordeel kon geven, nam ik een eerste hap. Brgghh… wat een vieze troep. Rotzooi, de zwijnen niet waardig. Echter tegen beter weten in en bekendstaand om mijn doorzettingsvermogen besloot ik nog een hapje te nemen. Eerlijk gezegd was deze toch niet zo heel erg smerig als ik had verwacht en dooretend werd het steeds beter en op een gegeven moment zelfs smakelijk. Ne een tijdje kwam ik zelfs tot de ontdekking dat mijn bord leeg was. Huh, wat was er gebeurt? Had ik echt deze ondefinieerbare derrie met smaak opgegeten?
Om te weten te komen wat ik nu daadwerkelijk had gegeten besloot ik mijn trouwe vriend gsm te vragen en op het Internet te gaan zoeken. Aah.. zo zit dat. Black linguine is Engels voor zwarte pasta. Deze pasta is zwart gemaakt door inkt van een inktvis te gebruiken. Door deze inkt wordt de pasta ook iets ziltig, wat de zoute smaak verklaart. Ik had dus een inschattingsfout gemaakt, die achteraf toch verrassend goed was uitgepakt.

Soms gaat het met mensen net zo. Op het eerste gezicht krijg je een afkeer. Je mag ze niet. Ze lijken onvriendelijk, nors of zelfs boos. Maar later … als je ze beter leert kennen vallen ze toch mee of zijn ze zelfs plots vriendelijk en aardig. Ons eerste oordeel is dus niet altijd juist.

 

disclaimer & privacystatement • © 2012 • created by studiomedes.nl • alle rechten voorbehouden