ment_puzzelstuk

Ben u anders dan anderen?
Bevalt dit?

De gele tulp.

Nu de winter voor de deur staat en de avonden donker worden heb ik weer tijd om mijn foto’s te ordenen. Zo ook de foto’s van afgelopen voorjaar die ik in Noord Holland heb gemaakt. Ik merk dat ik me door de pracht van de bollenvelden heb laten inspireren en veel meer foto’s heb gemaakt dan ik aanvankelijk had gedacht. Zeeën van rode, gele, paarse en roze tulpen met een strak lichtblauwe lucht kijken me weer aan. Een foto van een veld met in de zon badende fel rode tulpen maakt plotseling erg veel indruk op me. Op een of andere manier doet hij me aan mezelf denken. Midden in het veld met rode tulpen staat namelijk één gele tulp. Hij past in het veld omdat hij een tulp is en tegelijkertijd past hij niet omdat al zijn collega’s rood van kleur zijn. Over mezelf nadenkend en mezelf vragen stellend, besluit ik dat ik deze foto voor mijn trainingen ga gebruiken.

Op een gegeven moment was het zover en werd ik opgewacht door een groep van vijftien potentieel leidinggevenden. Na de gebruikelijke introductie en de voorstelronde besloot ik gelijk van start te gaan en de foto van het tulpenveld te laten zien. Ik vroeg de mensen wat ze zagen. Me niet helemaal begrijpend begon de dapperste aarzelend de vraag te beantwoorden. Na een tijdje begon er uiteraard iemand over de gele tulp. Hij vond de tulp niet in de foto passen omdat hij geel was. Alle tulpen waren rood en hij vond dat ik eigenlijk de gele tulp had moeten weghalen om een echt goede foto te maken. Dit was voor mij het bingo signaal. Ernaar gevraagd vertelde hij me, dat hij erg precies was en dingen graag goed wou doen. Af en toe was hij zelfs perfectionistisch, wat me overigens niet verbaasde.

Perfectionisme kent vele voordelen, zo levert een perfectionist kwaliteit maar zoals altijd heeft elke medaille een schaduw kant. Perfect bestaat namelijk niet. Perfect bestaat alleen als gedachte in ons hoofd en zelfs daar is het vaak niet perfect. De perfectionist is nooit klaar omdat er altijd wel iets te verbeteren valt en legt zich daarom veel druk op. Deze druk kan tot stress lijden en raakt vaak ook zijn omgeving. Na een kort nadenken knikte hij als teken van herkenning waarop we verder de diepte in konden gaan over de oorzaak van zijn perfectionisme.

Daarnaast heb ik nog een aantal brandende vragen, die misschien ook wel bij u zijn opgekomen en mij ook aan het denken hebben gezet.
Bent u wel eens een gele tulp in het veld van rode tulpen? Of beter gezegd, bent u wel eens anders dan de mensen om u heen?
Zo ja, waarom dan?
Zo nee, waarom dan niet?
Zou u niet eens de gele tulp willen zijn? Waarom doet u het dan niet?

 

disclaimer & privacystatement • © 2012 • created by studiomedes.nl • alle rechten voorbehouden