ment_handplantje

Het maakt niet uit...
waarom mensen verbitterd zijn.

De IJskonigin en Boreas, de Wind uit het Noorden

Lang geleden toen er nog dwergen en reuzen op de aarde woonden, er nog geesten uit flessen wensen vervulden en mensen op tapijten konden vliegen werd de aarde geplaagd door een zeer strenge winter. Een winter zoals er nog nooit eerder was geweest. De IJskoningin, gekleed in haar witte poolberen jas, haar puntige haakneus en haar altijd hagel uitstrooiende kroon, die in haar noordelijke ijspaleis woonde was bozer dan ooit te voren en liet zich volledig gaan. Zij wist niet eens waarom ze zo boos was. Misschien omdat de kleine mensjes haar hadden uitgelachen, of omdat ze jaloers was omdat de mensen nog steeds het vuur gebruikten. Het kan echter ook, dat ze boos was omdat ze altijd boos was.
De IJskoningin had haar zoon Boreas, de Wind van het Noorden, met zijn enorme borstomvang en altijd boos kijkende en kille gezicht met gure stem bij zich geroepen en hem bevolen zijn bevriezende adem extra hard over de aarde te blazen. Al ijsberend gaf ze Boreas de opdracht zo hard te blazen, dat alle mensen in ijspilaren zouden veranderden. Zij, die zich bij het vuur verwarmden moesten van de aarde geblazen worden. Al rillend aanvaarde Boreas de opdracht en vol overgave wijdde hij zich aan zijn koude taak. Vanaf zijn door de lucht vliegende slede, voortgetrokken door zes ijsberen, blies Boreas zoals hij nog nooit had geblazen. De snerpende wind sneed over de aarde. Alles veranderde in sneeuw en ijs. Alle mensen vluchten naar zuidelijker oorden maar Boreas, die plezier in zijn werk had, wist ook hen te achterhalen en hen te bevriezen met zijn ijselijke wind. De hele aarde was koud, steenkoud zelfs. De IJskoningin, keek tevreden vanuit haar ijspaleis over de aarde. Haar koude lach bulderde over de aarde: “Haha, die voorjaarsbloemen zien we nooit meer terug, het zal altijd koud zijn”.
Niemand maar dan ook niemand zocht meer contact met de IJskoning en zijn zoon Boreas. Iedereen haatte hen. Zo kwam het dat de IJskoningin en Boreas “genoten” van hun stille eenzaamheid.
Tot….. totdat het onvermijdbare gebeurde. Zoals altijd was de kracht van de seizoenen sterker dan welke koningin dan ook. Ook de IJskoningin en Boreas hadden hun heer en meester en moest zich houden aan de universele wetten. Langzaam maar heel gestaag begon de Lentefee te ontwaken. Zij had zich verscholen op een plek, die zelfs de IJskoningin en Boreas niet konden vinden. Met een sprankelende glimlach, speelse sprongetjes en voorjaarsbloemen strooiend, geholpen door de kracht die liefde heet, nam zij haar plaats in. Hoe de IJskoningin en Boreas ook vochten hun einde was aangebroken. Al smeltend nam de IJskoningin afscheid van het aardse en moest Boreas naar de donkere spelonken, die zijn thuis vormden, vluchten.

Misschien kent u mensen als de IJskoningin en Boreas, koud, kil, zakelijk, moeilijk toe naderbaar, zonder enige vreugde en zogenaamd genietend van hun eenzaamheid of hooghartigheid. Mogelijk zijn ze op uw werk of zelfs in uw familie of uw buren een paar deuren verder. Met de kin in de lucht lopen zij rond, neerkijkend op een ieder die hen passeert. Hun groet is kil en afstandelijk, hun lach niet echt. Hun tred is stijf en stram en hun spieren strak als kabels. Sommigen van hen, kijken een andere kant op als ze je zien en er zijn zelfs mensen die je volledig ontwijken. Zij doen alsof je niet bestaat, de volledige ontmenselijking!

Bedenk, dat zij  mogelijk een vroegere ervaring hebben opgedaan die hen zo gemaakt heeft, zij dit mogelijk net als Boreas van hun ouder geleerd hebben. Zij slachtoffer zijn van hun ervaring of beter gezegd zich slachtoffer hebben laten maken van hun ervaring. Zij kunnen niet anders maar bedenk, dat de Lentefee met haar sympathieke glimlach de bloemen van vreugde strooit en de liefde rijkelijk met anderen deelt. Ondanks, dat zij door de warme zomerzon wordt ingehaald blijven haar bloemen ons elk jaar verwelkomen en verblijden.

Wie zou u liever zijn?

De IJskoningin leeft in vele sagen en verhalen in het hoge noorden maar gedijt niet in de warme tropen. Boreas komt uit de Griekse mythologie, die vol staat met hogere machten en krachten, die de mensen vertellen hoe zij wel of niet kunnen leven. De Griekse mythologie is, ruim vertaald, de moderne versie van Goede Tijden, Slechte Tijden. Velen genieten van deze personages maar niemand wil ze in het echt zijn.

 

disclaimer & privacystatement • © 2012 • created by studiomedes.nl • alle rechten voorbehouden