ment_handsucces

Ieder maakt zijn eigen keuzes
en bepaalt zo ook de gevolgen

De les van de karper visser

Helaas gaat het leven soms anders dan we zouden willen. Sommigen noemen dit de tegenslagen des levens en anderen het lot. Mensen worden getroffen door ziekte, stukgelopen relaties, onvervulde carrière wensen, financiële tegenslagen en andere niet uitgekomen verwachtingen. Het leven kan soms best zwaar zijn.
De meesten van ons komen na een tijd deze teleurstellingen weer te boven en pakken hun dagelijkse gang van zaken weer op. Sommigen kiezen er echter voor om in oude pijn te blijven hangen en constant te klagen.
Opvallend is dat deze mensen de schuldvraag vaak bij anderen neerleggen in plaats van ook naar zichzelf te kijken en een oplossing te zoeken. Om deze mensen wakker te schudden vraag ik hen vaak hoe het voelt om zoveel last te hebben van het verleden? Het antwoord wetend en na een tijdje stil te zijn geweest komt er aarzelend een reactie. Hierna komt altijd de tweede vraag. Als je hier geen last meer van wilt hebben, wat ga je dan doen om het te veranderen?
Omdat deze twee vragen erg lastig zijn om uit het “Ik-kan-er-niets-aan-veranderen” situatie te komen vertel ik vaak het verhaal van de karper visser.
Deze voor Nederlandse begrippen zeer grote vis, die niet bepaald bekend staat om zijn bijtgraagheid wordt bevist door geduldige en zeer kundige vissers. Als de karper niet wil bijten heeft de visser verschillende mogelijkheden. Hij kan kiezen uit verschillende soorten (lok)voer, verschillende dieptes van het aas, op zoek gaan naar een betere vis stek, een ander tijdstip kiezen of het op een andere dag nog eens proberen. Elke karper visser weet dat zijn geduld en doorzettingsvermogen beloond wordt met de vangst van zijn leven, waar hij nog jaren met veel plezier op terugkijkt. Opvallend is dat de karper visser het heft en dus de kans op succes in eigen hand neemt. De visser weet namelijk dat hij de karper, lees de omstandigheden, niet kan veranderen. Mocht dit alles toch op niets uitlopen, dan legt de visser zich bij zijn lot neer en accepteert zijn verlies en gaat verder met zijn leven.
Wij mogen net als de karper visser zelf kiezen of we blijven klagen of verder gaan met de mogelijkheden die er (nog wel) zijn.

 

disclaimer & privacystatement • © 2012 • created by studiomedes.nl • alle rechten voorbehouden