ment_handplantje

De kracht van elk gesprek
is niet praten maar luisteren.

De kracht van luisteren

Wederom werd ik weer geplaagd door een hardnekkige rugpijn. Omdat ik weet dat klagen niet helpt maar be-
wegen wel, besloot ik een stukje te wandelen. Mezelf voortstrompelend en afvragend of ik nu beter krom of rechtop kon lopen liep ik verder. Rechtop lopen heeft het voordeel, dat een ander mijn ongemak niet ziet en
er dan geen vervelende vragen worden gesteld maar krom lopen verlichtte mijn pijn aanzienlijk. Terwijl ik mij ook nog eens over dit dilemma boog, kwam ik natuurlijk een bekende tegen en begon het gebruikelijke praatje. Al snel viel het hem op dat ik krom stond en vervolgens werd van mij verwacht, dat ik tekst en uitleg gaf. Toen
ik vertelde, dat ik wel vaker last van mijn rug had nam hij al snel het gesprek over. Hij had namelijk zelf ook last van de rug. Hiervoor was hij bij de huisarts geweest, die er vervolgens niets aan had gedaan. Omdat dit toch zo niet kon, had hij er op gestaan om naar het ziekenhuis te worden doorgestuurd. Daar kwamen ze met het idiote advies, dat hij meer moest bewegen maar ik begreep natuurlijk wel dat dit bij hem niet help. Hij had immers echte hulp nodig. Dit ging een tijdje door, totdat gelukkig eindelijk de ontknoping naderde met de mededeling dat hij bij een “mannetje” was geweest die hem in één keer van de pijn afhielp. Ik hoorde hem zichzelf afvragend waarom ik dit eigenlijk toch niet gedaan had? Was ik nou maar net zo verstandig als hij. Toen ik hier een beleefd antwoord op wou geven, ging hij verder met zijn verhaal en begreep ik, dat hij nog niet klaar was. Ik moest namelijk ook nog eens horen hoe verschrikkelijk onbegripvol zijn werkgever op hem gereageerd had. Hier had hij begrijpelijkerwijs wat van gezegd en u begrijpt al, dat dit escaleerde. In stilte vroeg ik mezelf af hoe dit toch kon gebeuren. Toen ik eindelijk de kans kreeg om weer verder te strompelen bemerkte ik, dat mijn pijn niet was verdwenen maar dat ik nu ook een vervelend gevoel in mijn buik had gekregen. Toen ik dit ging onderzoeken bemerkte ik, dat dit kwam door het gesprek met de man.
De man vroeg mij hoe het met mij ging maar kennelijk was dit helemaal niet interessant omdat hij direct over zichzelf begon te praten. Tijdens dit gesprek had hij mij ook nog eens tips gegeven over wat ik moest doen. Hij had zich niet afgevraagd of ik deze tips wel wou hebben en daarbij ook nog eens laten doorschemeren, dat ik wel onnozel zou zijn als ik niet naar zijn mannetje zou gaan.

Het hele voorval deed me denken aan een verhaal van Leo Buscaglia en ik besloot, dat als ik naar een ander zijn gezondheid zou vragen ik het anders te doen.

Als ik je vraag naar mij te luisteren en jij begint mij adviezen te geven, dan doe je niet wat ik je vraag. Als ik je vraag naar mij te luisteren en jij begint mij te vertellen, waarom ik iets niet zo moet voelen als ik het voel, dan neem jij mijn gevoelens niet serieus. Als ik je vraag naar mij te luisteren en jij denkt dat jij iets moet doen om mijn problemen op te lossen, dan laat je mij in de steek, hoe vreemd dat ook mag lijken. Dus, alsjeblieft, luister alleen maar naar me en probeer me te begrijpen en als jij wilt praten, wacht dan even en ik beloof je dat ik op mijn beurt naar jou zal luisteren.

 

disclaimer & privacystatement • © 2012 • created by studiomedes.nl • alle rechten voorbehouden