ment_handplantje

Vragen is weten!

De man met de hamer

Mensen denken dat ze denken wat de ander denkt dat ze denken, terwijl ze dat natuurlijk niet kunnen weten.
Hè…..? Ik hoor je bijna denken, wat bedoelt hij?
Paul Watzlawick heeft hier een mooi stuk over geschreven om dit duidelijk te maken. Hoe misverstanden en jarenlange ruzies kunnen ontstaan door voor jezelf in te vullen wat een ander denkt en daar op te reageren.

Een man wil een schilderij ophangen. Hij heeft wel een spijker maar geen hamer. De buurman heeft wel een hamer en daarom besluit de man te vragen of hij de hamer kan lenen. Dan begint hij te twijfelen:”Wat als de buurman mij de hamer niet wil lenen? Gisteren groette hij ook al nauwelijks. Misschien had hij haast. Of deed hij alleen maar of hij haast had? Heeft hij iets tegen mij? Waar wat dan? Ik heb hem niets gedaan. Hij beeldt zich maar wat in. Wanneer iemand van mij gereedschap wil lenen, geef ik het hem meteen. Waarom doet hij dat dan niet? Hoe kan iemand een medemens zo een eenvoudig verzoek weigeren? Zulke mensen zijn de pest voor de buurt. Hij verbeeldt zich vast dat ik op hem aangewezen ben, gewoon omdat hij een hamer heeft. Nou, ik ben het werkelijk zat!”
De man stormt de deur uit en belt bij zijn buurman aan. De buurman doet open en nog voor hij kan groeten, schreeuwt de man hem toe: “Weet je wat jij kunt? Jij kunt die hamer in je haar smeren, eikel!”

Is bovenstaand verhaal herkenbaar? Voor mij wel en ik hoor hem regelmatig terugkomen in mijn coach praktijk. Als ik dan vraag of men zeker weet, dat de ander zo over hem denkt is het eerste antwoord steevast: “Dat moet wel. Ik weet het zeker!” meestal gevolgd door een weifelend “toch? ” Als ik hierna het verhaal vertel van de man met de hamer, wordt de twijfel groter en als ik de vraag nog een keer stel is men meestal niet meer zo zeker. We hebben vaak de gedachten van een ander al ingevuld en soms hier ook al op gereageerd. Het is natuurlijk beter om eerst aan de ander te vragen wat hij denkt en daar dan pas op te reageren. Vaak vinden we dit lastig maar …. het kan een hoop problemen voorkomen.

 

disclaimer & privacystatement • © 2012 • created by studiomedes.nl • alle rechten voorbehouden