ment_handplantje

Roem vergaar je niet alleen!

De speld in de hooiberg

Een tijd geleden kwam ik met een man aan de praat, die erg enthousiast over zichzelf was. Hij had het helemaal gemaakt! Hij was op zijn twintigste voor zichzelf begonnen en na een aantal jaren had hij zijn bedrijf laten uitgroeien tot een bedrijf met meer dan 25 werknemers. Hierna had hij het nog beter gedaan en liet hij zijn bedrijf, door zijn uitstekende ondernemerschap, nog groter worden. Hij had hier hard voor gewerkt. Zo moest hij elke dag om 6 uur opstaan en werkte hij tot 8 uur ’s avonds door. Hij had nog meer mensen moeten aannemen en inmiddels had hij zo veel geld verdient, dat hij eigenlijk niet meer hoefde te werken maar hij kon zijn werk niet los laten. Hij was immers de spil van het bedrijf. Zonder hem zou het bedrijf niets meer zijn en ineen storten.
Het “ik ben geweldig gehalte” van zijn verhaal bleef maar door gaan en hij bleef maar vertellen hoe goed hij het had gedaan. Het enige wat ik hoefde of beter gezegd moest doen, was naar zijn ego luisteren.
Na dit een tijd te hebben aangehoord waarbij de man maar over zichzelf bleef praten vertelde ik de man, nadat hij eindelijk een adempauze liet vallen, dat hij me deed denken aan de speld in de hooiberg. Niet begrijpend keek de man mij aan en vertelde ik hem snel het verhaal.
De speld in de hooiberg was heel trots op zichzelf en hij zei tegen iedereen, die hij tegen kwam: “Ik ben de speld in de hooiberg, waar iedereen het over heeft. Ik ben geweldig, iedereen kent mij!” Op een dag had de hooiberg genoeg van die eeuwige opschepperij. De speld was wel belangrijk, maar dat gold ook voor de hooiberg. Zonder de hooiberg was de speld immers niets. Dus besloot de hooiberg om er vandoor te gaan en de speld in zijn sop gaar te laten koken.
Arme speld, hij was geen speld in een hooiberg meer maar gewoon een doodordinaire speld, zoals er velen waren.

Je moet je nooit als een speld in een hooiberg voelen als je niet heel goed beseft, dat je alles in je leven aan de hooiberg te danken hebt.

Schouderophalend en met onbegrip in zijn ogen keek de man mij nogmaals aan, waarna hij besloot een ander slachtoffer voor zijn ego te zoeken.

 

disclaimer & privacystatement • © 2012 • created by studiomedes.nl • alle rechten voorbehouden