ment_handplantje

De waarheid is slechts een illusie.

De waarheid en niets anders dan de waarheid

Mensen zijn altijd op zoek naar de waarheid. De waarheid heeft echter vele gezichten.
Zo leren we onze kinderen om niet te liegen maar tegelijkertijd vertellen we hen leugens zoals het bestaan van Sinterklaas. Justitie is op zoek naar de waarheid met de bedoeling mensen te veroordelen. Psychologen menen echter dat de waarheid niet bestaat. Ieder mens heeft namelijk zijn eigen bril en ziet de waarheid door die bril. Hierdoor heeft iedereen zijn eigen waarheid. Vele landen leven in onmin met elkaar omdat zij verschillende waarheden hebben. Ook het geloof balanceert met andere geloven en niet gelovigen op de rand van de waarheid. Wetenschappers die een wetenschappelijke waarheid hebben ontdekt worden door andere wetenschappers tegengesproken. In relaties bestaat bij onenigheid een eeuwigdurende discussie over de waarheid. Er zijn ook veel spreekwoorden over de waarheid. Zo kan de leugen erg snel zijn maar de waarheid achterhaalt haar wel. Dit zou suggereren dat de waarheid erg lang op zich kan laten wachten. Er is ook een waarheid als een koe. Kennelijk weten koeien meer van de waarheid dan mensen. De waarheid heeft ook vele gezichten. Dit zou betekenen dat de waarheid afhankelijk van de persoon is en dus flexibel is. Het is kennelijk erg moeilijk om de waarheid te leren kennen en tegelijkertijd is de waarheid, als we hem kennen, erg verwarrend. In het oude India had men ontdekt, dat de zoektocht naar de waarheid tot vetes kan leiden.

In een dorp zaten elke avond vijf blinde mannen rond een kampvuur en zoals elke avond spraken ze met elkaar over de mysterieuze olifant. De olifant was een machtig dier met ongelooflijke kracht en hoewel ze de olifant nog nooit gezien hadden, bleef zijn reputatie tot de verbeelding spreken. Op een avond hoorden de mannen een geritsel in het struikgewas. De dapperste man vroeg luidkeels maar toch met een lichte aarzeling in zijn stem:”Wie is daar?” Een mannenstem antwoordde, dat hij een reiziger was en dat hij op zoek was naar de warmte van een vuur, gezelschap en een lichte maaltijd. Gastvrij werd de reiziger verwelkomd. Na zijn voedzame maar sobere maaltijd te hebben genuttigd vroeg de oudste man wat voor werk de reiziger deed. Met een lichte tinteling in zijn stem antwoordde de man dat hij een mahout, olifanten rijder was. Zijn olifant stond een stuk verder te grazen. De blinde mannen werden in één keer stil en de spanning nam toe, tot de dapperste man eindelijk de vraag stelde die al door de lucht heen zinderde. Beste reiziger, mogen we met je meelopen en je olifant bevoelen? We zijn namelijk erg benieuwd wat een mysterieus dier de olifant is. De reiziger die graag wat terug wilde doen had geen bezwaar. Zo nam hij de eerste man mee naar de olifant en liet hem de poot van de olifant voelen. De man voelde langzaam aan de poot en wist nu dat de olifant een gigantische dikke boom was. Hij wist wat de olifant was! De reiziger liet de volgende man het oor van de olifant voelen. De man voelde aan het oor en bemerkte dat het oor langzaam heen en weer bewoog als een vlinder. De man wist het, de olifant was een gigantische vlinder! De derde man werd via een trap op de rug van de olifant geleid. De man klom op de trap en kwam op de rug van de olifant terecht. Al voelend wist de man de waarheid. De olifant was een heuvel! Een ruig aanvoelende heuvel met nu en dan een plukje gras. De vierde man werd naar de staart van de olifant geleid. Al voelend bemerkte hij, dat de olifant een korte slang was met een harige pluk als een snor bij zijn bek. De vijfde man voelde aan de slurf van de olifant. Hij voelde dat de slurf langzaam heen en weer bewoog, dat hij groot en sterk was en dat er twee gaten in zaten. De olifant was dus een slang met twee bekken!
Teruggekomen bij het dorp vielen de mannen in een onrustige slaap. Ze wisten eindelijk wat een olifant was! Ongelooflijk, hun droom was uitgekomen. Ze kenden de waarheid over de olifant.
De volgende avond nadat de reiziger al was vertrokken, kwamen de blinde mannen zoals elke avond rondom het kampvuur zitten. Ze wisten nu wat een olifant was. Toen de eerste man vertelde dat de olifant een dikke boom was, struikelden ze over elkaars woorden om duidelijk te maken dat de man het fout had. Al gauw kregen de mannen een heftige discussie over de olifant. De ander had het fout. Zij kenden ieder voor zich de waarheid. Het onvermijdelijke gebeurde…. de mannen die avond aan avond vreedzaam bij het kampvuur van elkaars gezelschap hadden genoten kregen een heftige ruzie. Deze ruzie eindigde op zo’n manier, dat ze nooit weer contact met elkaar wilden hebben. Ieder voor zich kende de waarheid en had gelijk, de ander kon immers geen gelijk hebben.  Ze realiseerden zich niet dat ze allemaal de waarheid kenden maar samen de gehele waarheid kenden.

Bedenk bij een conflict dat de ander zijn waarheid vertelt en dat deze anders kan zijn dan jou waarheid. Mogelijk heb je samen gelijk.

 

disclaimer & privacystatement • © 2012 • created by studiomedes.nl • alle rechten voorbehouden