gedraaid balans

Er zit vaak meer achter iemand
zijn drijfveren dan je denkt

Een zware prijs voor je lot.

De vleermuis is een bijzondere diersoort. Deze hand gevleugelde zoogdier heeft een vel tussen de vingers van
voor-, achterpoten en staart. Hoewel er wereldwijd 1.100 soorten zijn, komen er in Nederland maar een paar soorten voor. De meest bekende is de gladneus gevolgd door twee soorten zeldzame hoefijzerneuzen. Overdag verscholen in grotten, donkere zolders en spouwen besluiten ze in de avondschemering op pad te gaan om op insecten te jagen. Om deze niet te versmaden hapjes op te sporen hebben vleermuizen een geraffineerd sonarsysteem ontwikkeld.
Wij beschouwen vleermuizen meestal als sinistere nachtdieren en een aanraking met hen zal ons waarschijnlijk doen huiveren en rillen. Dit komt mede door hun weinig aaibare uiterlijk maar ook door de associatie met de gevreesde vampier vleermuizen. Deze bloeddorstige bekent staande soort spuit door middel van een beet, zijn stolling remmend middel genaamd draculine in het slachtoffer waarna hij hem “leegdrinkt”.
Dit leegdrinken eindigt overigens bij een schamele 30 ml. Daarbij richt hij zich vooral op dierlijke slachtoffers wat overigens niet betekent dat er geen menselijke slachtoffers zijn. Een beet in een been of nog erger in de nek, komt ook voor. Dit doet ons natuurlijk direct denken aan een ander gevreesd nacht “dier”, genaamd Dracula, ook al zo een schimmig wezen.
Graaf Dracula zou een ondode zijn die in zijn levensonderhoud voorziet door ellende te brengen en dagelijks een portie bloed uit de nek van een slachtoffer te drinken. Jonge vrouwelijke maagden schijnen hem extra aan te trekken. Het waarom van deze jonge maagden is niet helemaal duidelijk maar waarschijnlijk geeft dit een extra sfeer aan het duistere verhaal. Ontmaagdingen zijn overigens geen garantie om geen slachtoffer te worden. Er worden nog meer menselijke vergelijkingen getrokken met vleermuizen.
Ook Batman dankt zijn roem aan de vleermuis. Batman is ook al zo een bovenmenselijk figuur met sinistere krachten. Overdag een stinkend rijke en goedaardige playboy, die in de nachtelijke uren een andere persoonlijk-
heid wordt en Gotham City beschermt tegen kwaadaardige superhelden. Gotham City is overigens de oude bijnaam voor New York. Deze strijd voert hij met de nodige tegenslagen waarbij een onmenselijk pak slaag hem regelmatig ten deel valt. Je moet er maar van houden. Ook moet hij in elke aflevering weer een onmogelijke keuze maken tussen de vrouw van zijn dromen en het redden van de mensheid. Slim en sterk als Batman is weet hij gelukkig altijd de juiste keuze te maken. De beloning is net zoals bij alle heldenseries, de kus van een mooie vrouw. Overigens opvallend dat een superheld na zo veel ellende hier genoeg aan heeft/ mee neemt. Mogelijk dat er achter de schermen meer gebeurt maar dat zal wel een andere genrefilm zijn.
Fans van Batman identificeren zichzelf graag met deze held. De met roem gepaarde gaande Batman accessoires zijn grof geld waard. Het bezit van een heuse Batmobiel is de ultieme zelfverheerlijking. Hoewel de superheld in de loop der jaren telkens een iets ander levensverhaal kreeg is zijn positie niet altijd te benijden.
Alle voorkanten hebben namelijk ook een achterkant. Deze superheld zijn jeugd is namelijk gekenmerkt door bittere ellende, door het vroegtijdig en zeer gewelddadig overlijden van zijn ouders. Ondanks onmetelijke rijkdom heeft de bitterheid hem een obsessie opgeleverd tegen alle criminelen. Dit maniakaal najagen van zijn doel belemmert hem ernstig in zijn verdere levensgeluk zoals geborgenheid, (zelf)respect en een vaste relatie. Batman kan helaas niet gelukkig worden omdat de strijd tegen goed en kwaad altijd gevoerd moet worden. Dit is mooi voor de kijker van spannende films maar in het dagelijkse menselijke leven, zoals wij gewone stervelingen dit leven, een enorme rem op geluk.
Bekijk daarom nog eens je doelen, je idealen. Is het het waard om ze rücksichtsloos na te jagen en de prijs te betalen voor het uiteindelijk toch niet gelukkig worden? Zo vinden wij mensen rechtvaardigheid erg belangrijk maar bedenk dat er geen enkele natuurwet is die rechtvaardigheid garandeert. Ze zijn door ons bedacht, gecreëerd maar een feitelijk een luchtbel.

 

disclaimer & privacystatement • © 2012 • created by studiomedes.nl • alle rechten voorbehouden