relax

Wie zijn klomp breekt
schiet gemakkelijk uit zijn slof

Laat O.M.A. thuis

De titel lezend wordt je mening over dit verhaaltje vast al gevormd.
Dit verhaal gaat over een oude vrouw en is (niet) interessant. Ja hoor, een schrijffout. Dit ga ik niet lezen! Doorzettingsvermogen of nieuwsgierigheid komen uiteindelijk tot deze zin en hopelijk verder. Als dat zo is,
mijn dank hiervoor.
Op een dag in de bus, kom ik twee nogal schreeuwende zeg maar gillende kinderen tegen. Vlak naast hen zit
een oudere man en omdat één en één twee is, is dit de vader. De vader zit voorovergebogen met zijn gezicht
in zijn handen gedoken. “De sukkel zegt niets van het geschreeuw. Wat is dat nou voor een vader? Dit kan toch niet? Dit hoort niet zo! Laat die kinderen de mond houden. Waarom zegt de chauffeur er niets van? Ik hoef dit toch niet te doen”?
Mijn boosheid steeg tot woede en ik ontplofte toen één van de kinderen in het voorbijgaan mij aanstootte en mijn tas op de grond viel. “Wat ben jij nou voor een vader? Waarom zeg je er niets van”?: Schreeuwde ik het uit. De krachtterm in de vorm van sukkel kon ik, omdat er zoveel mensen in de bus zaten, nog net onderdrukken. Ik ben immers in tegenstelling tot deze vader en kinderen geen aso.
De man hief langzaam zijn hoofd omhoog. Ik zag dat zijn gezicht rood was en toen ik beter keek zag ik dat zijn ogen vochtig waren. “Had hij gehuild? Wat krijgen we nou”?De vader mompelde een excuus en zei direct hierna: “Ik kan er niets aan kon doen. Mijn broer heeft een aanrijding gehad en is met spoed in het ziekenhuis opge-
nomen. Ik hoop dat het weer goed komt. Ik zal beter op zijn kinderen letten”.
Het schaamrood steeg vanuit het diepste van mijn tenen naar mijn kruin. Wat was ik een sukkel. Hoe heb ik dit kunnen doen? “Oh sorry, dat wist ik niet” kon ik nog net zachtjes zeggen. De volgende halte besloot ik te doen alsof ik hier woonde en daarom moest uitstappen. Ik maakte me zo snel mogelijk uit de voeten.

Laat O.M.A. thuis is een wijze tip, vermoedelijk van oma zelf.
Voordat je een mening vormt en iets wilt zeggen laat dan je Oordeel, Mening en Aanname los. Vraag eerst en geef dan pas een mening. Het kan onaangename uitspraken en beschamende situaties voorkomen.
Veel succes.

 

disclaimer & privacystatement • © 2012 • created by studiomedes.nl • alle rechten voorbehouden