ment_handplantje

Tegenwind zorgt er voor
dat de vlieger stijgt

Leren gaat met tegenslagen

Begin maart vanachter mijn bureau, mijn hersenen pijnigend voor een nieuw verhaal, dwalen mijn gedachten al snel af. Het is weer de zoveelste druilerige dag en ondanks dat ik de kachel al hoger heb gezet, kan ik maar niet warm worden. Om de lente te bespoedigen heb ik al geprobeerd de krokussen de grond uit te trekken. Ik weet dat het niet helpt maar had toch het gevoel dat ik iets moest doen. Ik had zin in de lente en zag de vlinders al weer op de vlinderstruik neerdalen. Gaandeweg mijn gedachten werd een oud verhaal over een vlinder met de minuut levendiger.

Op een dag eind mei, vond een man een cocon van een vlinder. De cocon was klein, grauw en het was bijna niet voor te stellen dat dit een mooie vlinder zou worden. Na enkele dagen begon de cocon zich langzaam te openen. Heel voorzichtig werden de eerste contouren van de vlinder zichtbaar. Omdat de man graag anderen wou helpen, besloot hij de cocon iets verder te openen zodat de vlinder er makkelijker uit kon. Toen dit toch wat ongelukkig ging, pakte de man zijn keukenschaar en knipte zorgvuldig de cocon open en ja hoor, daar kwam de vlinder. Omdat de vleugels van de vlinder nog niet helemaal droog waren kon de vlinder zijn vleugels niet strekken. De man liep naar binnen en kwam even later met een föhn naar buiten. Heel voorzichtig, begon hij de warme lucht over de vleugels van de vlinder te verspreiden. Toen de vleugels droog waren, zag de man dat de vleugels niet helemaal recht waren. Hierna hielp de man om de vleugels heel voorzichtig recht te buigen.
Toen de avond kwam zag de man, dat de vlinder nog niet was weggevlogen en toen de zon onder ging zag de man dat de vlinder was overleden.

De man snapte het niet. Ondanks zijn inspanning was de vlinder vroegtijdig gestorven. De man had de vlinder zo graag willen helpen. Hij had de cocon geopend, zijn vleugels gedroogd en toen recht gebogen.
De man had echter één ding vergeten en dat was, dat de vlinder zelf de kans en de tijd moet hebben om te groeien en dat de pijn en het ongemak essentieel zijn om het leven aan te kunnen.

De vlinder heeft de pijn om uit de cocon te kruipen nodig om zijn spieren te sterken om later te kunnen lopen. De vlinder heeft tijd nodig om op een natuurlijke wijze zijn vleugels te drogen. Hierdoor kan het bloed zelfstandig tot het uiteinde van zijn vleugels stromen en kunnen de piepkleine haartjes, die de vlindervleugels zijn kracht geven om te vliegen zich rechten. Door de vleugels recht te buigen werden de vleugels te recht. De kromming die nodig is om de lucht onder zijn vleugels te vangen en zo op te stijgen gleed nu onder de vlinder door.

Toen dacht de man aan zijn eigen leerschool. Door te vallen heeft hij leren lopen. Door zijn arm te breken heeft hij geleerd om voorzichtiger te klimmen. Toen hij ruzie kreeg leerde hij, om het weer goed te maken. Toen zijn eerste grote verliefdheid uit ging, leerde hij om met verdriet om te gaan. Toen hij zijn felbegeerde topfunctie niet kreeg, leerde hij om met teleurstelling om te gaan.

Toen hij dit alles geleerd had, wist hij hoe hij anderen met hun levenslessen moest helpen en werd hij een bekende psycholoog die vele mensen hielp met zijn wijsheid en zijn kennis.

 

disclaimer & privacystatement • © 2012 • created by studiomedes.nl • alle rechten voorbehouden