mindfulness 1

Ontspanning

Bij stress maakt ons lichaam Cortisol aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat we klaar zijn voor de strijd en dat we in de oertijd reageerden als we een sabeltandtijger tegenkwamen. Cortisol is ons vecht- en vluchthormoon. Het zorgt er voor dat we maximaal kunnen presteren bij een examen en bereid ons voor op een spreekbeurt of PowerPointpresentatie.
Cortisol verhoogt de bloeddruk zodat er meer bloed naar de ledematen en spieren gaat en ons klaar maakt voor de fysieke topprestatie. Tegenwoordig bouwen we door stress genoeg Cortisol op maar blijft de fysieke inspanning uit. We gaan na een stressvol gesprek met onze werkgever, partner namelijk niet een stuk rennen om de Cortisol uit ons lichaam te halen. Integendeel, door gepast en sociaal wenselijke gedrag blijft de Cortisol langdurig in ons lichaam. Overigens is dit een extra reden om te bewegen en te sporten.
Ook maakt Cortisol ons bloed meer stolbaar. Dit was vooral handig als we in een gevecht gewond raakten en voorkwam dat we direct leegbloedden. Tegenwoordig zorgt deze stolbaarheid ervoor dat we vatbaarder zijn voor een hartaanval. Cortisol onderdrukt ook ons immuunsysteem waardoor we eerder infecties krijgen en de kans op kanker vergroten.

Stress heeft dus een belangrijke invloed op onze fysieke en mentale gezondheid. Onze moderne wereld bestaat echter uit stress. Toch bestaan er talrijke methoden om goed te ontspannen zoals meditatie, yoga, zelfhypnose en ademhalingstechnieken zoals Heartmath.
Onderzoek wijst uit dat deze methoden de kans op hartaanvallen en beroertes aanzienlijk verminderen.

Heartmath:
Heartmath is een wetenschappelijke ademhalingsmethode om veerkrachtig en vitaal te worden en is uitstekend te gebruiken tijdens spanning en stress. Heartmath zorgt ervoor dat je weer rustig wordt, terugkomt in je rationele brein en zo bewuste keuzes kan maken. Je kan door de ontspanning weer maximaal presteren. Heartmath is ook goed inzetbaar bij slapeloosheid.
Onze trainers hebben de volledige Heartmath opleiding gedaan.

This website is in progress

 

disclaimer & privacystatement • © 2012 • created by studiomedes.nl • alle rechten voorbehouden