yes you can

Vertrouwen komt te voet
en gaat te paard

Twee gezichten van vertrouwen

Circussen zijn niet meer van deze tijd. De een na de ander verdwijnt na het succes van de televisie en er zal
een tijd komen dat we ze alleen nog maar van oude tv-beelden en tijdschriften kennen. Hoog in de lucht slingerend van touw naar touw, onderbroken door salto’s, vangen acrobaten in grote circustenten elkaar op.
Het publiek slaakt een zucht van verlichting als zo een vliegende artiest net op het laatste nippertje door zijn collega wordt opgevangen. Er volgt een daverend applaus maar de acrobaten nemen hier geen tijd voor en vliegen als dartelende vogels naar de volgende stunt. Het lijkt bijna gemakkelijk maar niemand heeft zoveel vertrouwen in zichzelf en de ander dat hij dit doet. Dit werk is alleen voor de zeer geoefenden, want stel je
voor dat de ander je niet opvangt. Op anderen vertrouwen zit diep in ons menselijke systeem. Vertrouwen lijkt zo gemakkelijk en zelfs logisch maar wanneer je vertrouwen probeert te pakken gaat het je niet lukken.
Als het vertrouwen beschadigt, doordat er bijvoorbeeld over ons geroddeld wordt, een partner ontrouwis, we ruzies niet goed maken, scheidingenniet verwerken gaat ons lichaam reageren. Onze oerprincipes van vechten, vluchten en bevriezen spelen op. Adrenaline en cortisol komen vrij. Ons hart begint sneller te kloppen, we beginnen sneller te ademen en onze spieren worden sterker. Ons lichaam maakt zich klaar voor actie. Dit hele proces gaat onbewust maar soms merken we de gevolgen ook bewust. We gaan schreeuwen, beginnen met deuren te slaan of erger. Als we de woede niet verwerken kan dit gevoel blijvend worden en op den duur zelfs “gewoon” gaan voelen. We denken dat we ontspannen maar dat knagende gevoel blijft. Achteroverleunen
in een stoel neemt onderhuidse ontevredenheid niet weg. Een overvloedige maaltijd of een borrel voor het slapen werken niet. De woede en bijbehorende wrokslurpen energie. De onderhuidse gedachten zetten zich vast in ons systeem. We gaan scenario’s bedenken hoe we ons “recht” kunnen halen. De gedachten malen maar door. We bereiden ons voor op nieuwe confrontaties. We houden ook rekening met teleurstellingen. We willen immers niet weer gekrenkt worden. We nemen dus het zekere voor het onzekere en gaan het gesprek niet aan. De ander is immers onredelijk, wil toch niet luisteren en wil ons alleen maar meer kwaad doen. We kiezen ervoor om niets te doen. Als we niet oppassen gaan we zelfs niemand meer vertrouwen maar voor een groepsdier als de mens is dit geen reële optie.
Vertrouwen terug winnen is bijna een huis bouwen. Iets wat de ander weer stap voor stap moet metselen om
het weer hersteld te krijgen. Maar dan leg je de inspanning, de energie bij de ander die het waarschijnlijk toch niet doet. Laat het gevoel van controle op de ander los. Je hebt immers geen zeggenschap over de ander zijn gedachten, gevoelens en reacties.
Er zit ook een andere kant aan vertrouwen, een kant die je wel kan veranderen. Deze kant heet vergeving, niemand is perfect!

 

disclaimer & privacystatement • © 2012 • created by studiomedes.nl • alle rechten voorbehouden