ment_handplantje

Oude pijn is beter dan nieuwe pijn

Vastgebonden in gedachten

Op vakantie in Sri Lanka, werd ik gefascineerd door de olifanten. De grootste landdieren stralen een ongeloof-
lijke gratie en rust uit. Traag maar gestaag lopend, zijn ze op zoek naar eten waarbij ze tegen pollen gras aan-
schoppen om ook de wortels van het gras op te eten. Ondanks hun grote en bijna logge manier van bewegen
zijn ze erg zorgzaam voor hun jongen. Ze worden dan ook bijna letterlijk door de slurf van hun moeder omarmd en als de kudde aan het eind van de dag zich in de rivier baadt, zie je ze genieten. Tijdens dit fraaie schouwspel vertelde een gids me een bijzonder verhaal.
Om een babyolifant te temmen wordt hij met zijn poot aan een boom vastgebonden. Het olifantje probeert uiteraard te ontsnappen maar hoe hij ook aan zijn ketting trekt, het helpt niet. Na een tijd leert de olifant dat het geen zin heeft, omdat hij weet dat de ketting en de boom sterker zijn en geeft hij de strijd op. Deze overtuiging verankert zich letterlijk in zijn brein. Als de olifant volwassen is, kan hij met gemak een boom vellen maar zijn geloof in het “niet kunnen” heeft gewonnen.
Op een dag brak er brand uit en werd een volwassen olifant door het vuur bedreigd. De olifant stampte met zijn poten, brulde het uit maar deed geen pogingen om zich van de ketting en de boom die hem vast hielden te bevrijden, hij wist immers dat dit geen zin had. Zelfs zijn doodsstrijd kon hem niet overtuigen om het te pro-
beren. Uiteindelijk kon de olifantentrainer gelukkig de ketting van de olifant los maken en kon de olifant ontsnappen.

Misschien herkent u dit verhaal wel in u zelf of bij anderen? Oude pijn is beter dan nieuwe pijn en daarom proberen we niets nieuws ook al weten we diep van binnen, dat we wel moeten veranderen. Vaak geven we anderen of externe factoren de schuld van onze vastgeroeste gewoontes en worden we boos op anderen alsof zij het antwoord zijn.

 

disclaimer & privacystatement • © 2012 • created by studiomedes.nl • alle rechten voorbehouden